Hem » Långvandring 27/1 2023

Långvandring 27/1 2023

Sista fredagen i januari startade 23 vandrare från Båtabacken, Haverdal, i strålande sol, vindstilla och temperatur runt noll grader. Efter Skallkrokens hamn vandrade vi ut på strandängarna i Särdals naturreservat. Tuvorna av trift ligger nu bara och väntar på att slå ut i full blomning i maj, då strandängarna kommer att lysa rosa. Vi fortsatte mot Särdals livräddningsstation i Busör, där vi gjorde ett första fikastopp. Livräddningsstationen byggdes 1908. Stationen skänktes 1957 till Harplinge hembygdsförening och är numera museum. Innan vi fortsatte mot Enets naturreservat gick vi ut på Busörrevet, som är en populär plats för fågelskådare. Dagens höjdpunkt i dubbel bemärkelse blev den högt belägna Vårhögen, en grav från bronsåldern. Här fikade vi med en fantastisk utsikt över Kattegatt med bland annat Hallands Väderö i söder och Falkenberg i norr. Innan vi kom tillbaka till Båtabacken och bilarna tog vi oss upp på Skallen och även här bedårades vi av den klara utsikten denna strålande januaridag.

Sträckan blev cirka 14 km.