Hem » I Utvandrarnas spår 7/9 2022

I Utvandrarnas spår 7/9 2022

Vi är 39 aktiva seniorer som denna soliga dag beger oss till Småland.
Samma resa gjordes för 7 år sedan och nu gör vi om den med samma fantastiska guide.
Efter fikapaus vid Växsjö möter vi upp vår guide i Lessebo. Så färdas vi runt i bygden först till Ljuders kyrka byggd på 1840-talet. Där besöker vi sockenstugan som har ett
Amerikarum med mycket dokumentation om utvandringen. Vi lär oss mycket om Vilhelm Moberg ”Ville” en av våra största författare. Han föddes i denna bygd och vi ser stenen som rests där hans föräldrahem låg. Vi ser hans skola där han busade runt. Så vägskälet där människorna samlades som skulle utvandra. Vår guide beskriver allt på ett fängslande och humoristiskt sätt.
Lunchen intas på Grimsnäs herrgård . Vi äter goda fläskfärsbiffar Mobergare vid dukat bord.Vi fortsätter till Duvemåla där Wilhelm Mobergs mormor föddes. Platsen gav Moberg inspiration till utvandrarromanens Kristina. Där hör vi om familjen som bodde i
Rundqvistagården.
Vi avslutar på Klasatorpet där utvandrarfilmerna delvis spelades in.Där får vi em.fika.
Kl 19.30 är vi hemma igen efter en lång och mycket berikande resa.