Sverige gick från ett av Europas fattigaste länder till att bli ett I-land på 100 år.
Hur detta gick till fick 50 st medlemmar en grundlig insyn i vid vårt besök på Ebbamåla bruk.


Hit kom en familj som tidigare utvandrat till Amerika där de lärt sig hur man bygger upp en för den tiden mycket modern industri.
Järnbruket tillverkade till att börja med allt från hästskor till maskiner för tillverkning av träull. Med andra ord allt det som det nya Sverige behövde. Innan bruket stängde ned på 1960-talet hann man med att tillverka pressverktyg till vissa delar på Volvo Amazon.

De nuvarande ägarna köpte lokalerna för att använda dem som lagerlokaler menändrade sig.  Idag finns ett mycket illustrativt museum där de gamla maskinerna fortfarande fungerar.  Djupt imponerade lämnade vi Ebbamåla för att äta lunch vid Laxens hus i Mörrum.

Efter en god laxtallrik med kaffe och kaka gav vi oss i kast med laxfiskets svåra konst. Nu vet vi en hel del om hur laxen lever och vandrar. Fisket av lax i Mörrum är idag en statlig angelägenhet och sker sedan slutet av 40-talet endast som fritidsfiske. Inkomsterna från denna typ av fiske överstiger vida ett yrkesmässigt sådant. Att fiska i ån kostar ca 1500kr/dag och då får man bara ta med en fisk hem till spisen. På vägen hem till Halmstad konstaterar vi att det är billigare att handla av fiskaren i Görvik om man bara vill njuta av smaken.

 En dag i härligt väder med ett glatt gäng från Aktiva seniorer var till ända. Sådana dagar vill man gärna ha fler av. Titta och njut av bilderna som Håkan Berner tagit på oss.

Tony Larsson
Programgruppen