Ordförande Marianne Anderson hälsade välkommen och konstaterade att vi ånyo hade full salong, dvs ca 120 personer (vi säger ca för det tillkom visst någon/några efter ”stängningsdags”). Detta var första träffen efter lång, fin sommar. Några nya ansikten syntes i lokalen och

dessa fick kortfattat presentera sig. Marianne ställde en fråga - om föreningen skulle växa ytterligare och de 120 platserna vid förmiddagssammankomst ej skulle räcka till, vore då kvällstid kl 18-20 i samma lokal att föredra då vi tillåts vara fler men endast för medlemmar? Svaret blev NEJ! Vidare informerades att ÅRSSTÄMMAN kommer att ske i en lokal som tar emot alla intresserade medlemmar och till detta återkommer styrelsen.

Ordföranden informerade om 2 fina erbjudanden – 1. Medlemmarna får köpa Citykortet för endast 50 kr och det görs på Turistbyrån, kod: SENIORHALMSTAD2019. 2. Röda Korsets taleskvinna Ingrid, volontär sedan 6 år tillbaka, berättade om en konsert den 18.11. där alla i AS erbjuds gratis biljett (finns 200 st) men redan den 11.10. till en mannekänguppvisning av 2nd handkläder på Boom Boom Room, Brygghusgatan i RK´s lokal.

Höstens program – Marianne bad alla att alltid vara noga med att ange förändringar av mejladress och tel.nr. Resan till Tjolöholm 9.10. är inye fulltecknad, till Skeppshultsresan finns f.n. endast 6 platser kvar.

Marianne informerade om ett antal aktiviteter som förekommer i föreningen som BOULE måndagar/torsdagar i Stålhallen, BOKCIRKEL 1 gång pr månad, nu fulltecknad men som eventuellt kommer att utökas med ytterligare en grupp, CANASTA kl. 14 tisdagar i Alla Hj.Hus, VANDRINGARNA som Kajsa håller i och som hon kommenterade, GAMLA LÅTAR, musikkvällar sept/okt/nov. utan anmälningsplikt presenterades av Roland Adler och PUB-kvällar som Gullvi Berner håller i. ALLT FINNS ATT LÄSA I HÖSTPROGRAMBLADET!

Så välkomnade vår ordförande dagens föredragshållare Kathinka Lindhe, journalist, bibliotikarie från Halmstad som under rubriken SORGELIGA SAKER HÄNDE – ELVIRA MADIGAN, SIXTEN OCH MIG. Kathinka berättade inledningsvis att Sixten Sparre var hennes morfarsfar vilket man inte talade om under hennes uppväxt.

Här ett kortfattat referat:

Elvira Madigan var artistnamn för Hedvig Antoinette Isabella Eleonore Jensen, född i danska Flensborg 1867. Hon är idag känd för sin relation med den adliga dragonlöjtnanten Sixten Sparre. Elvira påstås ofta vara danska och hennes mor var cirkusartist av norsk börd, Eleonora Cecilie Christine Marie Olsen senare mera känd som Laura Madigan. Fadern var cirkusartisten Frederik Peter Jensen född 1845. Sommaren 1879 försökte sig familjen på att driva ett eget litet cirkusföretag i Finland. Elvira tränades upp till att vara lindanserska på slak lina och jonglör på linan. Det blev stora framgångar och belöningar av bl.a. danska kungafamiljen. 1888 uppträdde cirkusen i Kristianstad där hon sågs av dragonlöjtnanten Sixten Sparre som var gift med Luitgard (Lycke) Adlercreutz och hade 2 barn. Sixten blev blixtförälskad och de två började brevväxla. Elvira tröttnade efter hand men Sixten gav aldrig upp och till sist gav hon vika och den 28 maj 1889 lämnade hon i hemlighet familjen och tog ångbåten till Köpenhamn och vidare till Svendborg.

Förhållandets utveckling – Sparre som beviljats 2 månaders permission från den 27 maj, mötte Elvira i Bollnäs. De två reste vidare mot Stockholm där Elviras mor gjorde ett misslyckat försök att hinna ifatt paret genom att ta en ångbåt från Sundsvall. Efter några veckor på okänd ort anlände de till Svendborg på Fyn den 18 juni. De bodde nästan en månad på stadshotellet, men när hotelldirektören presenterade en räkning flydde paret. Den redan tidigare svårt skuldsatte Sparre var vid det här laget helt pank och han och Elvira hade uppenbarligen levt på kredit under flera veckors tid. De två bodde några dagar på ett pensionat i Troense på Tåsinge. Den 18 juli begav de sig till skogsområdet Nörreskov där Sixten först sköt Elvira och sedan sig själv på morgonen den 19 juli 1889. Liken hittades först 3 dagar senare. I Elviras klänningsficka fann man ett papper med en dikt som hon uppenbarligen själv skrivit strax innan Sparre dödade henne med sin tjänsterevolver. Dikten var skriven på en blandning av svenska, danska, norska och tyska. Paret begravdes på Landets kyrkogård mitt på Tåsinge den 27 juli.

Den tolkning av morddramat som berättades var en kärlekshistoria och blev för många symbolen för romantisk kärlek. Den handlade om en cirkusprinsessa som uppvaktades av en adelsman i en kombination av moral och underhållning och väckte på sin tid stort och enormt uppseende och gav omgående upphov till visor och dikter.

Det sägs att det årligen kommer ca 30.000 besökare till parets gravplats.

1943 regisserade Åke Ohberg den första svenska filmversionen av Elvira Madiagan

1967 gjorde Bo Widerberg sin filmatisering med Pia Degermark och Thommy Berggren

1990 hade cirkusspelet Elvira Madigan urpremiär i samband med årets upplaga av Kristianstadsdagarna i regi av Hasse Alfredson.

Det sägs nu att regissören av danska TV-serien Badehotellet tänker göra en ny film om Elvira och Sparre.

Kathinka avslutade sitt entusiastiska och spännande föredrag med att visa upp sin bok ”Sorgeliga saker hände…” som hon för dagen tillhandahöll till speciellt reducerat pris. Hon fick mottaga stora applåder för sitt berättande som blev bra trots dålig högtalarutrustning (när skall den någonsin bli av acceptabel kvalité??).

Ordförande Marianne tackade Kathinka för ett lysande föredrag och förklarade dagens möte för avslutat.