Aktiva Seniorer Halmstad hade den 5 april ett välbesökt månadsmöte på Alla Hjärtans Hus.    Orförande Marianne öppnade med ett glatt ”Hej” och en uppmaning att bekanta sig med de närmaste stolsgrannarna.

Därefter avtackades Gudrun för sitt arbete i Planeringskommitten och presenterades nu som sammankallande i valberedningen. (Gudrun kan tills vidare inte kalla  samman mer än sig själv. Intresserade som vill påverka sammansättningen av föreningens styrelse hälsas välkomna att ingå i valberedningen.) I övrigt informerade Roland Adler om sina populära Musik-Quiz, att resan till Wanås inte är fulltecknad och att Medborgarskolan kommer att ha utbildning i överlevnadsstrategi.

 

I pausen intogs laxmacka eller det som önskades.

 

Laxmackan blev en bra länk till den föreläsning Charlott Erlandsson-Albertsson höll under rubriken ”Mat för kroppen och hjärnan”. Laxmackan visade sig vara, inte bara god, utan även nyttig. På ett humoristiskt och kunnigt sätt fick vi veta vad och hur mycket vi skulle äta, särskilt i vuxen ålder, under de ca 120.000 måltider vi hinner med under en livstid. Hungern är en bra krydda som hjälper oss minnas vad vi sedan åt och hungern stimulerar även till fysisk aktivitet. När vi sedan äter tar hjärnan till sig en stor del av energin. Ingen är anpassad till snabbmat, det ska vara lagad mat i rätt delar. En bra regel om mängden mat är att inte äta mer än att det finns beredskap för att kunna äta ett mål till om någon skulle bjuda in till det.

 

Vad ska vi då äta?

Frukt/Bär/Blanda 3 färger: Äpple + Citron + Blåbär

Gröna grönsaker, även: Lök, Morot, Tomat, Paprika

Spenat, Grönkål, Sallad, Broccoli, Blomkål, Majs, Äggula

Fisk o Skaldjur (3 ggr/vecka) för Omega 3 , vitamin A, B, E, B12, selen

Nötter o frön bl.a. för Omega 3

Fibrer i spannmål

Frukt bl.a. mot förstoppning även vätskerika kiwi o citrusfrukter

Kaffe (3 kkp/dag) Antioxidanter (bra för hjärnan) o Koffein

Te. Vidgar blodkärl

Choklad, helst mörk (37 g/dag) Bra för blodkärlen

 

Ät inte rött kött, mjölkproteiner/glukos, mjölkpulver (finns i många produkter), drick inte söta drycker.

 

En välförtjänt applåd avslutade en innehållsrik och intressant föreläsning.

 

Smörgåsgänget