Aktiva seniorer besökte ÖSTRAS BRÖD i Halmstad. Vi var 2 grupper med ca 20 personer i varje.
I bageriet möttes vi av Mattias som förutom att vara dagens guide också är VD för företaget. Efter att vi tagit på förkläde och mössa började vandringen i bageriets olika delar.  
Vi fick följa tillverkningen från att vara en deg i ett jäskar till att det paketerades och var klart för leverans. Denna procedur tar för för en limpa ca 20 timmar på "Östras". Det finns genvägar att korta denna tid men här har man valt att inte använda socker i större mängder och heller inte något konserveringsmedel så det får ta den tiden det behövs för att det skall smaka bra säger Mattias. Det finns fem olika "produktionslinjer" inom bageriet. Allt ifrån Limpa via vetebröd till konditorivaror. Det sistnämnda kräver mycket arbete med händerna vilket det övriga inte gör på samma sätt. På linjen som bakar limpor så tillverkas 3500 bröd/timma i stenugnar av svensk granit. Man försöker att köpa upp sitt behov av mjöl, ägg och liknade så lokalt som möjligt. Berte kvarn levererar tex mjölet. Det är egentligen bara kryddor som importeras från andra länder. Dom 250 anställda bakar och levererar åt hela Sverige men förstås mest till oss som bor på västkusten. De största mottagarna är Willys som säljer Östras bröd över hela Sverige samt ICA. 
Företaget är en förening och ägs av idag 12400 medlemmar varv de flesta bor i Halmstad. Ni har kanske läst att företaget skulle lämna centrum och flytta utanför staden men detta är inte aktuellt utan det kommer fortfarande att lukta nybakat på öster. Men det inte bara luktar gott utan smaken tilltalar många av oss. Se själva på bilderna.