×

fel

[SIGPLUS_EXCEPTION_SOURCE] Image source is expected to be a full URL or a path relative to the image base folder specified in the back-end but /2017/Skarhult/ is neither a URL nor a relative path to an existing file or folder.

En busslast med 57 vetgiriga seniorer for till Skarhult i Skåne med frågan ”vad i helsike har de för sig på slottet efter år 1300?”Skarhult strax norr om Lund är landets kanske bäst bevarade renässansslott och fortfarande bebott. Sedan 1844 av familjen von Schwerin.


Slottsfrun heter numera Agneta, gift med Carl Johan von Schwerin, tillsammans driver de godset och föreningen Skarhults kulturminne. För att sprida kunskap om slottets historia arrangerar de en årlig sommarutställning. I år är temat ”Den dolda kvinnomakten”, ”Älskare och älskarinnor” och ”Livet på slottet”.
Tjugo starka kvinnor har härskat och till stor del skapat Skarhult. Somliga med stora förmögenheter, andra med enklare bakgrund som t.ex. caféservitris i Lund. I slutändan har det handlat om kärlek om älskare och älskarinnor. Barnafödandet var stort precis som barndödligheten. I utställningen har P-pillret fått en hedersplats i en egen glasmonter på en sidenkudde.
I dagens liv på slottet ingår bl.a. sopplunch och eftermiddagskaffe i källarvalven. Om inte regnet hade vräkt ner hade vi tittat på den engelska slottsparken och Skarhults kyrka med ursprung år 1175. Det blev ändå en mycket lyckad och uppskattad utflykt. En upplevelse som mer än 7 000 besökare gjort under sommaren.

{gallery}/2017/Skarhult/{/gallery}