AS-medlemmarna Gun & Agne Hörberg gav en välfylld sal en omfattande och spännande berättelse om en resa till den heliga ön SRI LANKA i januari i år tillsammans med 2 goda vänner. Agne svarade för berättelsen som byggde på ett rikt bildspel. På en karta över ön visades resvägen.

Han berättade om den sagoomspunna Adams bro, en landförbindelse mellan ön och södra Indien. Den försvann under stormar på 1400-talet.

 På 70-talet var Sri Lanka svenskarnas första stora turistmål i Asien, men från 1983 fram till 2009 rådde ett brutalt inbördeskrig, som gjorde ön mer eller mindre omöjlig att besöka för turister. Nu är det nya tider och turismen har vaknat på nytt. Landet har ca 22 miljoner invånare på en yta mindre än Götalands.

Landet var en brittisk koloni från 1796, fick full självständighet som staten Ceylon 1948, 1972 blev Sri Lanka republik och fick medlemskap i Brittiska samväldet. Ön är fortfarande mycket engelskinspirerad bland annat bär barnen skoluniformer.

Huvudreligionen är buddhismen, ca 70%. Övriga religioner är hinduism och islam. Alla tre representeras på landets flagga.

Genomsnittstemperaturen året runt är skön, varma 25 grader. Monsunregn förekommer både i nordöst och sydväst. November till mars är bästa tiden för att resa dit.

Gun och Agne hade inte besökt Sri Lanka tidigare. De lade upp sin resa tillsammans med srilankaguide.se som ordnade en egen chaufför som guidade dem under resan. Guiden var lankes och hans kunskaper om landet var ovärderliga under rundresan. Besökte gamla huvudstaden  Anuradhapura.  Där fanns en stor stupa (helig buddistisk byggnad) gjord av 90 miljoner tegelstenar och klassad som ett av världens största antika byggnadsverk efter pyramiderna. Många stupor fanns i staden som återupptäcktes under kolonialtiden efter att legat dold i djungeln i nästan 1000 år.

I samband med ett besök på en bondgård åkte de oxkärra och gjorde båttur på en av de många dammarna, som finns sen före kolonialtiden. På gården fanns ett vakttorn där bonden övernattade för att skydda gården mot elefantangrepp på skördarna.  De provade på att laga mat på stenspis och åt maten på lotusblad på traditionellt vis med fingrarna.  

Besökte Yala Nationalpark, landets största där det finns gott om elefanter, leoparder och många fåglar. Ön är en grön oas – teplantagerna på höglandet upptar enorma arealer. Bästa teerna odlas på över tusen meters höjd. Varje teplanta plockas på sina nya skott en gång per vecka. Genom odlingarna löper slingrande järnvägar där resenärerna bjuds på fantastiska synupplevelser.

Det finns en urgammal läkemedelskonst på ön som kallas Ayurveda baserad på krydd- och örtextrakt. Det tar drygt 5 år att bli en erkänd ayurvedaläkare.

Agne sade först att det inte finns så mycket vilda djur på ön men efter hand som de omtalades och visades på sköna bilder, fick vi i publiken se inte bara elefanter utan också krokodiler, pelikaner, leoparder, påfåglar m.m. så nog borde föredragshållaren hålla med oss om att vi såg många!! Eller?

Den stora och svåra tsunamin 2004 drabbade också Sri Lanka hårt. 39.000 människor omkom, över en miljon blev hemlösa. Enskilt största tragedin under tsunamin var ett tåg som spolades bort och över 1.700 resenärer omkom.

De sista två veckorna av resan tillbringades med sol och bad i Hikkaduwa på södra delen av ön.

Har då Gun och Agne sett det som bör ses på Sri Lanka? Ohnej!!!

I januari 2017 är det dags för nästa resa till Sri Lanka och nu till Jaffnahalvön i norr, innan de avslutar vistelsen blir det mera bad och sol i Hikkaduwa.

Sammanfattat av

Barnt-Olof