Reportage 2015

 

Länk till:

Vandringar   

 

Långvandring 20/11

Årets dittills kallaste dag med lätt morgonfrost blev vi elva stycken som gick gröna spåret, 12 km, från Gyltigestugan runt Röskebo och tillbaka över Fröböke. Vi fick en behaglig tur med sol så småningom, och gladdes åt skogens friska luft, markens starka färger, tystnaden och vattenblänket från Fylleån och dess omgivande småbäckar. Du som inte kunde vara med kan lätt gå denna tur själv med hjälp av kartan i Simlångsdalens broschyr, som finns dels på nätet, dels på turistbyrån vid Lilla Torg och i turistinfo-stugan vid Tallhöjdens värdshus i Simlångsdalen.

 

PUB-kväll 8 december

 18 personer kom till höstens sista PUB-träff som var förlagd hos The Dubliner, (Mårtenssons). Det var som vanligt trevligt med god mat och  trevligt bemötande av personalen.

 

12/11 Flygmuseet
En karavan av bilar med Aktiva Seniorer tog sig över åsen mot Ängelholm för att besöka den nedlagda flygflottiljen F10. Avsikten var att titta på det flygmuseum som eldsjälar i området byggt upp. Men sådant gör man inte på fastande mage. Därför intogs först en god lunch på den fd officersmässen. Någon punsch till kaffet såg vi inte till men den hade kanske tagit slut under den aktiva eran? Området som förut var flygflottilj ägs idag av PEAB och rymmer ett antal olika företag och verksamheter där mässen är en del i ett hotell och konferenscentrum på området.

När magarna var fulla begav vi oss till den gamla hangaren där museet är inrymt.Här möttes vi av Bengt Lundqvist som har ett förflutet på flottiljen och som flygnavigatör på Lansenflygplan och räddningshelikopter. Med hjälp av hans kunskaper guidades vi runt i museet under en 2-timmarstur.  Här finns inte bara flygplan att titta på utan även miljöer från olika delar av de arbetsområden som fanns vid flottiljen.  En flygsimulator fanns också bemannad och för några extra intresserade blev det en ”åktur” från Ängelholm till Köpenhamn.
Flottiljen sattes upp 1940 men då med Bulltofta i Malmö som bas. Härifrån verkade man under  2:a världskriget för att 1945 flytta till Ängelholm.  I början av 2000 talet beslutades det om nedläggning och 2002 ”stängdes” grindarna för gott.
 För den som tycker om historia eller är tekniskt intresserat finns här
massvis intressanta saker att beskåda. Allt detta är uppbyggt av frivilliga vilket i sig är beundransvärt.  Så för er som inte var medkan jag rekommendera en tur till Ängelholm och F10 flygmuseum och varför inte passa på att luncha på mässen.
Tony

 

 

 

 

 

 

4/11

Dryga 70-talet medlemmar firade bort höstens mörker på Karl den IX.
Farozon med förstärkning av Wille 5 år stod för musiken till drinken.

Mat i massor och medhavd dryck gav mersmak,

när Wille åkte hem så spelade Farozon så god dansmusik att pojkarna blev genomsvetta av kravet från danssugna tjejer.

En härlig kväll för alla deltagare.

 

 

 

28/10

Aktiva Seniorer  åkte tillsammans med 6 medlemmar i Kungsbacka avdelningen till Operan i Göteborg. Efter att ha ätit en räksmörgås bänkade vi oss för att se musikalen Crazy for Yuo. Musiken var av Georg och Ira Gershwin.  Det var en stor ensemble och många fina kreationer. Man blev imponerad över de snabba klädbytena och de mycket duktiga artisterna . Det var en trevlig kväll

 

15/10 Reningsverket
Torsdagen den 15/10 Aktiva Seniorer ett intressant studiebesök på Reningsverket vid Västra Stranden. Laboratorieingenjör Christina Fröjdlund hälsade oss välkomna. Besöket började med en bildvisning om hur reningsverket fungerar. Vi fick reda på att vi har ett mycket bra grundvatten i Halmstad fritt från föroreningar och en bra balans på mineraler.
Vårt vatten är mjukt, detta innebär att vi inte behöver så stora doser av disk och tvättmedel, vilket är bra för naturen. Efter bildvisningen blev det en rundvandring. Vi fick se när avloppsvattnet kom in, hur det renades i olika bassänger och till slut rann ut i Nissan

Den 19/11 är det Reningsverkens dag vilket kommer att uppmärksammas på något sätt

 

Lunch på Norre Port
Den 23 september var det dags för höstens första lunch. Av någon anledning var det Inte så många anmälda och av dem kom inte alla. Vi blev en liten mysig grupp
på 10 personer och kunde sitta vid ett långbord. Maten kom in rykande varm och mycket välsmakande. Fördelen med att vara få, är att alla kan pratamed alla och lära känna varandra.. Det blev en mycket trevlig måltid.
Nästa gång blir vi fler och det tycker vi (Ing-Britt och Irene) är kul.

 

 

30/9 Besök vid Hedins bil

Halmstad Aktiva seniorer besökte sista dagen i september Hedins bil här i Halmstad.

Medlemmarna mottogs med kaffe o bulle uppdukat i företagets cafeteria.

Per-Erik som är lokal chef hälsade oss välkomna och började med att berätta

om Hedins verksamhet som sträcker sig från Uppsala och söder ut i landet.

Huvudkontoret är beläget i Mölndal och företaget ägs av far och son Hedin.

Förutom bilförsäljning finns det ett antal dotterbolag inom affärsområden med

anknytning till ägandet av bilar. Leasing, reservdelar och tidsbokning via nätet för verkstadsbesök var exempel på detta.

Mercedes, Nissan och Kia är de bilmärken som säljs som nyproduktion i Halmstads anläggning. Hedins har på landets alla anläggningar tillsammans 23 st. olika bilmärken att erbjuda.

Dagens besök hade ny bilteknik som huvudpunkt och om detta berättade Björn (försäljare) och Jimmy (tekniker) för oss. En bil av idag stöder oss bilförare i vår  bilkörningen på betydligt fler punkter än för bara några år sedan. Vi fick förklarat för oss saker som autobromsning vid hastigt uppkomna hinder i vår färdriktning, farthållare som anpassar hastigheten beroende på avstånd till framförvarande fordon, automatisk fickparkering och många andra hjälpmedel som gör vår bilkörning säkrare. Tekniken har verkligen gott framåt!

Elbilen Nissan Leaf fick vi närmare studera med hjälp av Jimmy som själv leasar en

sådan. Han kör dagligen från sitt hem i Ängelholm till en kostnad av ca 2 kr milen i

bränslekostnad. Bilen går i stadstrafik ca 25 mil på en laddning men vid motorvägskörning blir sträckan endast hälften.

För den som skulle vilja äga en ren elbil men inte riktigt vågar ta steget fullt ut finns

en variant där man leasar en Nissan Leaf från 3000 kr/mån (1000 mil/år) under en tvåårsperiod och därefter lämnar in den till Hedins igen. Vill man köra längre än tusen mil/år stiger priset med några hundralappar men möjligheten finns. Det som tillkommer är bränsle (elström) och en halvförsäkring. Laddar du i vanligt eluttag tar en full laddning ca 8 timmar men med ”el-stolpe” betydligt kortar. Jimmy kör ned till Malmö berättar han. Där handlar familjen och under tiden laddas bilen för att efter ca en timma vara redo för återfärd mot Ängelholm.

Vi fick naturligtvis både provköra elbilen och uppleva automatisk fickparkering.

Medlemmarna verkade nöjda och nu får vi se vad följderna kan bli av dessa nya kunskaper.

Tony

 

10/9 Halvdagsutflykt till Arilds vingård

En vacker sensommardag åkte 58 personer buss till Arilds vingård i Skåne. Där togs vi väl emot av Anette Ivarsson. Först visade hon vinrankorna, dessa trivs på sydsluttningen där dofter och smaker utvecklas till en underbar helhet. Hon visade oss sedan lokalerna där vinet pressas och buteljeras. När detta var gjort serverades en god lunch bestående av färsbiffar, potatiskaka och tzatsiki. Före och under måltiden provsmakade vi på husets vita vin och rosévinet. För dem som ville fanns ett av gårdens röda alternativ att köpa så även en Grappa

Som tillverkades på resterna i tillverkningen. Ville man köpa en flaska med sig hem från gården var flaskan först tvungen att passera den danska gränsen innan man fick ta den till Halmstad. Detta stavas byråkrati. Glada och nöjda med besöket återvände vi sedan hemåt.

 

 

Aktiva Seniorers resa till Skagen 18-20/8

Vi gjorde resan tillsammans med föreningen i Kungsbacka, 19 från Halmstad och 29 från Kungsbacka. Christer Kullberg som reseledare, med god assistans av Ing-Marie och med en förtroendegivande Busschaufför, gjorde att resan genomfördes på ett lugnt och mycket trevligt sätt. Full valuta för pengarna! Lokala guider i Skagen, som Christer kände väl efter 85 tidigare resor, gav en resa med innehåll. Christer är fantastisk på att ordna sina resor så att han undviker trängsel och stress.

Vi besökte Oddecentret ute på Grenen med bl.a. fantastisk utsikt, Gammelskagen med letande efter hålstenar, två museibesök med särskilda visningar för oss. Det var intressant att besöka f.d Svenska Sjömanskyrkan. Vi besökte också kyrkogården där de mest kända konstnärerna är begravda. Vid besöket i Drachmanns hus fick vi ett glas vin och underhållning. Besöket på Grenen visade att Danmark kontinuerligt närmar sig Sverige, snart är en ny bro överflödig. Den Tilsandande Kirken visade på ett annat fenomen som sanden ställer till med. Sand, sand, sand fanns det också i den vidsträckta ”Öknen”. Utöver allt detta fick vi egen tid i Skagen, och som ytterligare en trivselfaktor, två kvällar med god mat. En av restaurangerna bjöd dessutom på en fantastisk utsikt.

                        

   

PUB-träff 24 augusti
Höstens första PUB-besök startade tidigt i år. Vi besökte restaurang Jarlen.
Det var ett glatt gäng som trotsade regnet och tog sig dit.

12/5 Besök i Utvandrarnas spår.

Den 12/5 2015 gör 57 medlemmar en resa i Utvandrarnas spår. I Lessebo plockar vi upp vår

guide Anneli Carlberg-Sjöström som sedan leder oss på ett fantastiskt sätt genom den småländska utvandrarbygden.

Vi ser Ljuders kyrka, äter en god lunch ”Moburgare” (recept från Vilhelm Mobergs hushållerska) på Grimsnäs herrgård.

Färden går sedan vidare till Åkerby vägskäl i Moshult och Mobergstenen. Vi stannar i  Duvemåla och till sist Clasatorpet

där det blir det kaffe med rågbulle.  Här ser vi även Kristinas gunga, på denna plats spelades delar av filmen Utvandrarna in.

Nöjda och med nya kunskaper vänder vi åter mot Halmstad.

 

 

9/6Besök vid Bastaskär.

 

Den 9/6 2015 besöker 30 medlemmar konstnären Valter Bengtssons Bastaskär.

Här blir vi guidade av Valters dotter Mari. Hon berättar fängslande om Valters liv och visar oss runt bland

pappans konstverk.  Här finns bland annat vackra skulpturer som vissa även ger ljud ifrån sig. Valter var en man

med många kunskaper och ville lära sig allt från grunden vilket gjorde att han till och med avlade gesällprov

inom områden som hade anknytning till hans skaparkonst.

Kaffe intas i cafét innan vi återvänder till Halmstad.

 

 

22/4 Österöö fårfarm

 

 

4/3 STUDIEBESÖK på Eleiko.

 

Bild 1: Hela förväntansfulla gruppen Bild 2: CEO Erik Blomberg tog emot oss och berättade företagets historia.

Allt började med ett våffeljärn. Namnet var Elektriska Installationer Kommanditbolag. Bild 3: Flaggsamlingen visar

företagets världsvida marknad. Bild 4: Erik Blomberg visar en del produkter bl a hantlar.  Målgruppen är både proffs

och amatörer.Man tillverkar skivstänger, kettlebells, ställningar, bänkar, gymmaskiner och löpband för atleter över

hela världen. Bild 5: Eleikos eget gym där vi erbjöds att prova på. Ingen vågade.Eleiko-skivstången är tillverkad av

svenskt specialstål. Varje stång testas noggrant bl.a.med ett böjtest. Stången har en greppvänlig räfflad struktur

s.k. lettring, i våffelmönster. Kom ihåg våffeljärnet! Varje stång får en signatur av ansvarig hantverkare samt ett serienummer.

Bild 6: Jan- Olov Nolsjö, har deltagit i OS och VM i tyngdlyftning. Han både instruerade och inspirerade oss.

Bild 7: Bra övning! Jocke Nolsjö visade att med rätt teknik når man bra resultat! Bild 8: Ännu en bra övning.

Bild 9: Nolsjö är verksam i Sollentunas Volleydamlag, där han ombesörjer fysen. Han är synnerligen inspirerande. Det var vi överens om.

Tack för ett trevligt studiebesök!

 

 

 

10/3 Pubkväll Halfway Inn

God öl/vin, bra mat och trevlig personal fick ett 30 tal Aktiva Seniorer uppleva denna kväll.

 

5/3 Föreningsstämma 2015

Föreningsstämman var välbesökt i år (ca. 110 medlemmar). Ing- Marie Noreen från Kungsbacka FAS satt ordförande under stämmoförhandlingarna. Föreningen bjud deltagarna på laxsmörgås och kaffe. Jan Larsson visade sina fina bilder från Islandsresa 2014.

 

25/2 Utflykt till Afrikahuset i Hjärnarp

Vi var 26 st som var där! Vi välkomnades av ägarna Linda o Sven som berättade om sitt Afrikanska intresse och deras resor!

Vi fick en Afrikansk måltid och kaffe! Sedan guidning i deras hus och möjlighet att shoppa fina saker!

Dom har skrivit en självbiografi “I Afrikas grepp” där pengarna går oavkortat till fond för att massajbarn ska få gå i skola!

Man kan åka dit på egen hand, ta en fika och titta när det är öppet för allmänheten! Fri entré! Se hemsidan www.afrikahuset.se!

 

 

PUB-kväll 16 februari

Nu besökte vi nya Fox and Anchor (gamla Telegrafbyggnaden).

God mot och bra service. Vi var 44 besökande.

PUB-besöken har blivit väldigt populära.

 

PUB-kväll 20 januari
Årets första PUB träff var på Mårtenssons, vi var 31 personer som blev serverade god mat, där var även gott om plats.
Trevlig gemenskap som vanligt..